På djupt vatten med långtidscovid

Friskrivning:

Det som är skrivet här är mina egna tolkningar, erfarenheter och åsikter i ämnet om långtidscovid, dels som själv drabbad, kunder jag behandlar som är drabbade och det jag följer och läser om andras erfarenheter samt forskning. I dagsläget vet egentligen ingen allt och ingen har facit så med det finns inget rätt eller fel i mina ögon och mina åsikter här kan komma att få ändra sig.

Bakgrund:

Jag insjuknade i Covid-19 i Oktober-2020. Den första veckan tänkte jag att: är detta ”Corona” så är ju livet helt ok. Förlorade smak och lukt efter några dagar m.m. När jag runt dag 7 tyckte att nu är jag nog lite mera ok gick jag min första promenad, jag hade så klart hosta kvar, lätt lätt feber mellan 37-38 gr (under 37,8 anses inte vara feber av sjukvården, men min normala temp är 36,9) samt så kändes det ungefär som om jag försökte gå min promenad med slalompjäxor på mig. Ganska tungt i benen med andra ord.
Dag 11-14 blev jag så riktigt dålig, hade mera tryck över bröstet, värre hosta, trötthet men värst var just då ”BENEN”. Inte nog med att det kändes som om jag hade slalompjäxor, stod jag upp kändes det som om jag hade den värsta träningsvärken, ledvärken och fullsmockad med mjölksyra. Reste jag mig upp är det samma sak som om du ber mig sitta i ”Jägarställning”. Laga middag i 30 min blev rena pinan och vissa dagar när jag försökte gå runt kvarteret där jag bor som är typ 50-60 meter tog det mig över 20 min. Jag kunde verkligen inte lyfta fötterna. Jag var hemma sjuk i 25 dagar när jag ändå inte blev friskare så började jag jobba då jag ändå inte anses smitta längre. Många sa att efter 3v är man ok och andra sa 7v m.m. Men här är jag nu 4 mån senare och med det klassas man ha ”långtidscovid”.
De symptom jag har idag är vad jag kallar för stressfeber, coronahjärna, coronaben och coronakropp, ansträngningsastma, samt vad läkarna kallar överaktivt immunförsvar som attackerar sig själv. Vilopulsen var aldrig under 70 slag/min de första 3 månaderna och jag skall ha en maxpuls på 170 slag/min om man tar 220 – ålder. För snart 1 mån sen började jag så sakta att röra på mig, sköta mig lite annorlunda och tänka lite annorlunda men jag har varit uppe i en puls på 185 slag/min vid enbart promenad. Tilläggas kan väl att jag också är drabbad av HSD (EDS) diagnos.

Novel Coronavirus SARS-CoV-2 Spike Protein

Så med den erfarenhet jag idag har av mig själv andra och grupper samt forskning är detta min egen sammanfattning på det hela.

I början ansåg läkarkåren och WHO m.m. att Covid-19 var som en vanlig influensa men att några drabbades av typ ”lunginflammation”. De har inte helt fel, men det som är fel är att oftast är ju lunginflammation bakteriell och behandlas med antibiotika. Problemet som jag ser med detta är att då påverkas immunförsvaret bara än mera åt fel håll och att Covid-19 är en inflammationssjukdom som sätter sig i kroppen men som på många (förmodligen fler än vi någonsin kunnat ana) då attackerar sig själv på det. Kroppen insjuknar i virus som den vill bekämpa genom att det blir en inflammation och med det vill kroppen höja immunförsvaret och skapar cytokiner. Och det är här det blir intressant, just cytokiner är mycket spännande att läsa om.

De flesta som dör i sviterna av Covid-19 dör oftast av en så kallad Cytokinstorm. Det är kroppens sätt att försvara sig mot vad den uppfattar som ett hot, men i detta fall orsakar den organsvikt och de svagaste organen ger då upp, så som lungor, hjärta, hjärna m.m.

Vad är cytokinstorm och vad har det med Covid-19 att göra?

Citerar fritt från Kry.se se hänvisning till orginaltext nedan.

” Så fungerar ditt immunförsvar

När immunförsvaret känner av ovälkomna inkräktare i kroppen, som ett virus eller en bakterie, producerar kroppen cytokiner vars uppgift är att bekämpa inkräktaren. Cytokiner är små proteiner som skickar signaler till cellerna att agera mot viruset eller bakterien.

När kroppen angriper till exempel ett virus ökar blodflödet och blodkärlen läcker vätska till omgivande vävnad. Det leder till svullnad som är avsedd att fånga in främmande substanser och förhindra att de kommer i kontakt med frisk vävnad. Allt detta är en del av kroppens inbyggda läkningsprocess. Denna läkningsprocess kan också öka produktionen av T-celler i kroppen.

På kort sikt skyddar dessa aktiviteter kroppen och ser till att den läker och blir frisk. Men på lång sikt är det inte hållbart. Vårt immunförsvar är utformat för att bromsa läkningsprocessen när kroppen har bekämpat till exempel ett virus och du är på bättringsvägen. Om det här inte sker fortsätter immunförsvaret att skicka ut cytokiner – men istället för att skydda kroppen så skadas den.

Cytokinstorm – ett immunförsvar utan broms

Reaktioner som astma och hösnuva eller tillstånd som reumatism, multipel skleros (MS) och psoriasis är exempel på när kroppen utlöser ett immunförsvar när den inte borde göra det. Det finns inget virus eller bakterie att angripa, så kroppen skadar frisk vävnad i stället. Fenomenet kan även drabba vissa covid-19-patienter och det kallas cytokinstorm.

De här antiinflammatoriska cytokinerna orsakar istället mer inflammation och leder till att vissa cytokiner frisätts okontrollerat i kroppen. Som ett resultat öppnar sig blodkärlen alltför mycket, blodtrycket och syrenivåerna i kroppen sjunker. Blodproppar bildas och minskar ytterligare blodflödet till vitala organ. När organen börjar svikta kan patienten hamna i chock och riskera permanent skada – eller i värsta fall avlida.”

Egna tankar och utveckling

Så texten ovan är från Kry om just cytokiner, dock stämmer inte allt i detta fall med vissa saker, en av dessa är att blodproppar inte bildas och detta börjar vi nu veta då många blivit röntgade för lungemboli m.m. men man har inget hittat. Man har även gjort massa CT och magnetröntgen på de med vad jag kallar för ”Coronahjärna” utan att hitta något där heller. Utan istället attackeras våra organ och med just Covid-19 är det hjärtat som verkar drabbas värst och sen kommer lungor och hjärna. Men Covid-19 har en slags förkärlek att drabba din svagaste punkt i kroppen, det är det som gör den så svår och oförutsägbar samt individuell.

När dessa organ drabbas blir så symptomen ganska intressanta så som hjärtklappning, tryck över bröstet, stumma ben som känns som man försöker gå med slalompjäxor, minnes och kognitiva problem också beskrivet som hjärndimma. Men även inflammation i leder, hallucinationer, dofter som kopplas fel och man känner doften av kemikalier, ammoniak, svavel eller avlopp m.m.

Något som stärker detta betydligt mera är det senaste man nu har hittat om MIS-C på barn. Barn som drabbas av hyperinflammation (Cytokinstormar) och ligger på sjukhus ca 4-6 veckor efter en SARS-CoV-2 infektion. Visserligen reagerar barn annorlunda än vi vuxna och symptombilden är en aning annorlunda men grundorsaken förblir densamma.

Jag ser många olika tankar och teorier om vad Covid-19 är, allt från bakterie, virus till G5 m.m. Jag hör även om teorier att man får ME/CFS av Covid-19.

Det jag vill klargöra från mitt sätt att se på detta är att jag har märkt att Covid-19 INTE går att likna andra sjukdomar eller influensa som man är van vid. Ett exempel på detta är att jag hade den vanliga influensan bara 3 veckor innan jag fick Covid-19 och i den har man de vanliga symptomen som feber, huvudvärk, ledvärk, men även i detta är det ganska lätt att leva på exempelvis buljong och aptiten är inte så hög.
Men de jag pratat med och vår familj så har faktiskt aptiten varit antingen samma eller faktiskt ökat! Många har i samband med Covid-19 infektion gått upp i vikt. Här kan man fråga sig varför?

Det jag märkte var att och läst mig till m.m. är att Covid-19 är en enorm ”stress” på kroppen och vi får en stressreaktion. Ni som arbetar inom alternativmedicin och sjukvård vet ju vad stress gör, förutom dålig syresättning, ökad inflammation, så ökar aptiten oftast för att få äta lite gärna sött som lugnar kroppen och socker ger många ökat serotonin och därmed lugnande.
Försvinner sen smak och doft på det som i mitt fall ja då är bara salt och sött gott och med det en sämre kosthållning.

Det jag ändå märker är att aptiten som ökat kan ligga kvar i flera månader, så länge som kroppen uppfattar denna stress och om du nu har förstått Cytokin och cytokinstormar så är ju detta det absolut optimala stresstillståndet för kroppen.

Drabbas du av SARS-CoV-2 infektion (eller skall vi säga inflammation?) så är det inte så mycket sjukvården kan göra, man kan köpa sig en billig syremättnadsmätare från nätet och ha lite koll själv. Hamnar man inte för lågt (oftast under 90% syremättnad) kommer inte sjukvården göra så mycket. Det de kan göra (alla gör inte så jag skriver ”KAN” göra) är att om syresättningen är under 90% kan ju syrgas vara lämpligt. Många får astmaspray med föga resultat. Men det som faktiskt fungerar (kors i taket att jag säger detta) är Cortison. Cortisonspray lugnar cytokinstormar, sänker inflammationsnivån i kroppen och även sänker ett överaktivt immunförsvar som cytokinerna skapar.
Detta är ju så klart INGEN som helst orsaksbehandling utan bara symptomlindrande, men kan vara nödvändig för vissa i vissa fall, så därför nämner jag det.
Det du kan göra själv är ju så klart att lyssna på kroppen, äta antiinflammatorisk kost, gå promenader, ta andningspauser och verkligen andas och sakta bara öka i takt med kroppen. Detta är inte något man ”vilar” sig ur, utan man är ”aktiv” ur detta, men inte ”överaktiv” om du är med? Man kan ju så klart uppsöka en alternativ terapeut som man tycker om som kan hjälpa till med besvären också för att skynda på läkningen.

Nu till några av de senaste sakerna som jag inte kan verifiera men som är otroligt spännande och intressant när det kommer till långtidscovid.

De som insjuknar och blir rejält dåliga efter 3-6 veckor med olika symptom som kan vara allt från ME liknande, hjärndimma, mjölksyra, hjärtklappning, astma m.m. verkar tillfriskna många gånger (speciellt de som inte direkt var riskgrupp eller andra komplikationer) runt 8-9 mån. Och intressant nog med det är att vid denna tid är ju även ”antikropparna” slut så att säga.
Så den enda slutsats jag kan ta av det är att det även verkar som om antikropparna man har triggar cytokiner och immunförsvaret, men när de är borta och slut verkar de flesta i princip kunna säga på bara några få dagar, jag känner hur hjärndimman lättar eller hur annat släpper.

Så om jag nu utvecklar detta lite inom gruppen som redan innan Covid-19 kom och som är drabbade av ME/CFS är min tanke att många av dessa drabbade rapporterar att de blivit dåliga efter en virusinfektion. Har man då säg haft Epstein-Barr virus som triggat ME/CFS i en person så har man det viruset hela livet och det liksom ”läker inte ut” så som exempelvis Covid-19 och antikropparna där gör. Vilket för mig därför skiljer olika triggers som ger samma typ av symptom om du hänger med?

Slutord:

Jag har en förhoppning om att hitta mera konkreta råd och tankar kring behandling och vad man själv kan göra, jag har och testar det mesta just nu. Men på just denna front väljer jag att ligga lite mera lågt.
Några av de saker jag gör på min mottagning är koppning för att släppa på ångest och stötta immunförsvaret samt släppa spänning i exempelvis ben och öka blodcirkulationen där, kör med SCENAR som stöttar de vita blodkropparna runt olika ställen med problem, främst immunförsvar och andningsproblematik svarar bra på denna behandling, kostråd, samt i vissa fall vissa kosttillskott beroende på de symptom och problem man har.

Jag har valt att inte se min långtidscovid som en fiende utan som min vän att få äran att lära känna och jobba med och hur vi i min kropp kan hitta ett sätt att samarbeta för bästa läkning på lång sikt. Mitt råd till dig som också är drabbad är att i de flesta fall går det över, men försök också se det som en ”nystart” att få chansen att göra om vissa saker som kanske inte var så bra i din vardag innan men nu har möjlighet att bli detta. Var du som jag, lite för överambitiös? Kanske är lagom lite bättre? Helt klart är att överrepresenterat är Typ A personligheter och jag platsar väl in där. Kanske måste jag inte vara så högpresterande längre?

Ta hand om er själva och varandra!
Linda Vigvinter, Atlasspecialist och långtidscovidsjuk på bättringsvägen.

Vanliga initiala Covid-19 symptom

 • hosta
 • feber
 • nedsatt eller förlorat smak/lukt sinne
 • andningsbesvär
 • snuva
 • nästäppa
 • halsont
 • huvudvärk
 • illamående
 • värk i muskler och leder.

Vanliga långtids Covid-19 symptom

 • Huvudvärk
 • Andningsproblem
 • Feber/subfebrilitet/stressfeber
 • Astma/Allergier
 • Hjärtklappning
 • Smak/Lukt bortfall eller fel på doft
 • Trötthet
 • Sömnproblem
 • Ångest
 • Depression
 • Tryck över bröst
 • Hjärndimma
 • Kognitiva problem så som minne, arbetsminne, m.m.
 • Trötthet
 • Olika fysiska symptom i kroppsdelar som armar, ben m.m.
 • Mjölksyra i kroppen
 • Inflammation i kroppen
 • Denna listan bara ökar……….

Källhänvsining

%d bloggare gillar detta: