Lite snålläsning – Hälsa och Folkbildning Del 3

Hej,

jag hoppas ni alla skall få lite inspiration och känna lite värme till er från mig i höstrusket med detta inlägg.

Presentation: 

Linda Vigvinter född 1971, Utbildad Cert. Atlasprof®, Friskvårdskonsult/Hälsopedagog, arbetat med rehabilitering av långtidssjukskrivna i flera år samt olika friskvårdsprojekt. Driver nu företaget C1 Pro AB med fokus på Friskvård, AtlasPROfilax, Hälsa och Föreläsningar. www.c1pro.se  Facebook ”Atlasprofilax Linda Vigvinter” 

80/20 principen för att uppnå optimal hälsa. 

Du har förhoppningsvis nu läst 2 härliga böcker med massa inspiration och tips som du nu tänker börja använda dig av. Frågan blir då hur? 

Jag tänkte prata lite om detta med kosten: 

Jag försöker alltid att se hela människan, ge enkla tips och råd som känns genomförbara och att man skall känna sig inspirerad och inte överväldigad av att man skall hinna med att göra saker och på olika sätt krångla till det hela.  

Så en fråga jag får från de flesta av mina kunder (när jag har börjat få dem på ”rätt väg” genom en  

AtlasPROfilax® behandling och då de har förtroende och märker skillnaden det kan göra i deras liv ) är; hur tycker du jag skall äta? 

Själv har jag provat många olika ”dieter” och har från början fått min kostutbildning enl. ”tallriksmodellen” och livsmedelsverkets rekommendationer. De senaste 10-12 åren har jag dock fått tänka om ganska rejält på den fronten och har därför läst på och uppgraderat mig betydligt mer. Men något som också då hände var att jag märkte att ingen orkar liksom leva så där EXTREMT nyttigt 100% av tiden. 

Jag har därför börjat vända på de flesta frågorna. När någon frågar mig ”Hur tycker du jag skall äta för att må si eller gå ner så eller göra si?” Jag svarar då, hur tycker du att du borde äta? 

De flesta svarar utan att blinka, mera grönsaker och mindre godis, socker och onyttigt. Så jag säger till de absolut flesta med detta, så om du börjar i alla fall med att äta 80% av tiden som du anser att du BORDE äta och sen ger dig själv 20% av tiden lite ”utsvävningar”, inom vissa gränser dvs.  

Som exempel, om jag har lill-Lördag på en onsdag, Fredagsmys på fredag, Lördagsgodis på Lördag och 3 rätters på Söndag. Då blir ju genast 80/20 principen ganska svår att hålla. Men har jag 6 dagar där jag äter som jag vet jag borde, oavsett om jag är köttätare, vegetarian, lactovegetarian, rawfood, vegan, Paleo, LCHF, Atkins osv… och sen kanske gör något avsteg på Lördagen, ja då har jag ju lite utrymme för det tänker jag (inom min egen kosthållning då dvs) Man kan också göra som jag, jag äter 80% rätt på en dag, men vill alltid ha en liten chokladbit efter middagen (liiiten är ledordet här) ja då har jag min 20% där, eller om jag tar ett glas läsk eller vad jag nu väljer. Detta för att ingen orkar vara perfekt hela tiden och livet är till för att njutas av så länge som möjligt. Och med 80/20 principen har jag just det, en låååååång njutning med hälsa och balans i livet.  

Det enda inom kost som jag med STOR del avråder från är Gluten och det ”vanliga spannmålet” många idag är så förtjusta i. (det finns några undantag, men inte i dagligvaruhandeln tyvärr än) Just det vete som vi idag får i oss i bakverk, bröd, pasta är framtaget och framodlat för högsta möjliga gluten innehåll. Och vill man fördjupa sig i just gluten finns mycket intressant information, men bra och veta att: 

  1. Det finns ingen som helst näring i vete och gluten som vi behöver över huvud taget. 
  1. Gluten hämmar näringsupptaget i tarmen och allt du därmed äter tas inte upp optimalt 
  1. Gluten kan även ombildas till glutenexorfin och gliadorfin. Dessa ökar problem som hyperaktivitet och skapar försämrad koncentration.  
  1. Alltså med ovan angivet så inser man att gluten är blir väldigt beroendeframkallande. 

Så mitt råd är alltid välj näringsrika livsmedel, saker som har mycket näring då kommer kroppen belöna dig med att må bra och ge dig styrka och bra immunförsvar. 

Några tips!  

(friskriver mig från undantag, då nedan är grova generaliseringar som funkar för många. För individuella råd får man kontakta mig) 

  • Visste du att alkohol förbränns i levern?  
    Så det du äter i samband med att du säg dricker ett glas vin eller en öl måste vänta på kroppen tills den har förbränt alkoholen, SEN kan kroppen ta tag i att börja förbränna det du ätit.  
  • Visste du att alkohol sänker ämnesomsättningen?  
    Alkohol sänker ämnesomsättningen och inte bara den tiden som det tar att förbränna alkoholen, utan i flera dygn efter intaget. Så har  man svårt att gå ner i vikt kanske man skall överväga en vit månad och se vad som händer. 
  • Visste du skillnaden på komjölk och får/getmjölk?  
    Den största delen av mjölkens protein består av kasein. Kasein från får- och getmjölk tillhör typen A2 och är den ursprungliga mjölken, den typ som finns i bröstmjölk och i vår ursprungsko. Alltså mjölken som är nyttig för människan. Dagens komjölk tillhör klassen A1 och den stora skillnaden är A1-beta-kasein och A2-beta-kasein. Hjärtsjukdomar, diabetes, autism hänger ihop med kaseinet från A1.  
  • Jag har märkt att många, men speciellt kvinnor 45+, mår mycket bättre av att utesluta komjölksprodukter och istället äta lite får/get ost om man vill ha ost. Undantaget är Smör/Ghee/klarifierat smör. Dessa har så lite så det går bra. 
  • Många ”äldre” 60+ är inte så benägna att lägga om sin livsstil och att även införa en 80/20 princip känns överväldigande. Så för dem har rådet varit att prova 8:16 fasta. Man väljer fritt att äta under 8 tim/dygn och sen fasta i 16 tim. När jag ville gå ner mina sista kilon gjorde jag just detta. Jag åt mellan kl. 11.30-19.30. Då åt jag Frunch, mellis och Middag. Detta passade mig, men andra tar andra tider som passar dem. När man fastar får man dricka vatten, rent te och kaffe utan socker/mjölk.  

Men det är ju inte bara inom kosten detta är applicerbart, utan man kan applicera det på många saker i livet. Vad behöver du få bättre balans på och lägga energi på? 

Så ut nu och pröva dina nya vingar med ny kunskap och må ditt absolut bästa jag!  

%d bloggare gillar detta: