~Ën personligare mottagning~
Presentation:
Linda Vigvinter född 1971, Utbildad Cert. Atlasprof®, Friskvårdskonsult/Hälsopedagog, arbetat med rehabilitering av långtidssjukskrivna i flera år samt olika friskvårdsprojekt. Driver nu företaget C1 Pro AB med fokus på Friskvård, AtlasPROfilax, Hälsa och Föreläsningar. www.c1pro.se Facebook ”Atlasprofilax Linda Vigvinter”
Du har förhoppningsvis nu läst 2 härliga böcker med massa inspiration och tips som du nu tänker börja använda dig av. Frågan blir då hur?
Jag tänkte prata lite om detta med kosten:
Jag försöker alltid att se hela människan, ge enkla tips och råd som känns genomförbara och att man skall känna sig inspirerad och inte överväldigad av att man skall hinna med att göra saker och på olika sätt krångla till det hela.
Så en fråga jag får från de flesta av mina kunder (när jag har börjat få dem på ”rätt väg” genom en
AtlasPROfilax® behandling och då de har förtroende och märker skillnaden det kan göra i deras liv ) är; hur tycker du jag skall äta?
Själv har jag provat många olika ”dieter” och har från början fått min kostutbildning enl. ”tallriksmodellen” och livsmedelsverkets rekommendationer. De senaste 10-12 åren har jag dock fått tänka om ganska rejält på den fronten och har därför läst på och uppgraderat mig betydligt mer. Men något som också då hände var att jag märkte att ingen orkar liksom leva så där EXTREMT nyttigt 100% av tiden.
Jag har därför börjat vända på de flesta frågorna. När någon frågar mig ”Hur tycker du jag skall äta för att må si eller gå ner så eller göra si?” Jag svarar då, hur tycker du att du borde äta?
De flesta svarar utan att blinka, mera grönsaker och mindre godis, socker och onyttigt. Så jag säger till de absolut flesta med detta, så om du börjar i alla fall med att äta 80% av tiden som du anser att du BORDE äta och sen ger dig själv 20% av tiden lite ”utsvävningar”, inom vissa gränser dvs.
Som exempel, om jag har lill-Lördag på en onsdag, Fredagsmys på fredag, Lördagsgodis på Lördag och 3 rätters på Söndag. Då blir ju genast 80/20 principen ganska svår att hålla. Men har jag 6 dagar där jag äter som jag vet jag borde, oavsett om jag är köttätare, vegetarian, lactovegetarian, rawfood, vegan, Paleo, LCHF, Atkins osv… och sen kanske gör något avsteg på Lördagen, ja då har jag ju lite utrymme för det tänker jag (inom min egen kosthållning då dvs) Man kan också göra som jag, jag äter 80% rätt på en dag, men vill alltid ha en liten chokladbit efter middagen (liiiten är ledordet här) ja då har jag min 20% där, eller om jag tar ett glas läsk eller vad jag nu väljer. Detta för att ingen orkar vara perfekt hela tiden och livet är till för att njutas av så länge som möjligt. Och med 80/20 principen har jag just det, en låååååång njutning med hälsa och balans i livet.
Det enda inom kost som jag med STOR del avråder från är Gluten och det ”vanliga spannmålet” många idag är så förtjusta i. (det finns några undantag, men inte i dagligvaruhandeln tyvärr än) Just det vete som vi idag får i oss i bakverk, bröd, pasta är framtaget och framodlat för högsta möjliga gluten innehåll. Och vill man fördjupa sig i just gluten finns mycket intressant information, men bra och veta att:
Så mitt råd är alltid välj näringsrika livsmedel, saker som har mycket näring då kommer kroppen belöna dig med att må bra och ge dig styrka och bra immunförsvar.
(friskriver mig från undantag, då nedan är grova generaliseringar som funkar för många. För individuella råd får man kontakta mig)
Men det är ju inte bara inom kosten detta är applicerbart, utan man kan applicera det på många saker i livet. Vad behöver du få bättre balans på och lägga energi på?
Så ut nu och pröva dina nya vingar med ny kunskap och må ditt absolut bästa jag!